Marcinkevičius




Reikiamus parašus prezidento rinkimuose surinko visi aštuoni dalyviai

rinkimaiReikiamą 20 tūkst. parašų skaičių surinko visi aštuoni likusieji prezidento rinkimų dalyviai, pirmadienį pranešė Vyriausioji rinkimų komisija (VRK).

Užbaigusi rinkėjų parašų patikrinimą VRK skelbia, kad daugiausiai jų, 36 584, surinko dabartinis šalies vadovas Gitanas Nausėda.

Advokatas Ignas Vėgėlė sulaukė 34 172, konservatorių keliama premjerė Ingrida Šimonytė – 33 701 rinkėjų paramos.

Šie trys politikai, anot visuomenės apklausų, ir yra gegužę vyksiančių rinkimų favoritai.

Prezidento posto taip pat siekiantis Eduardas Vaitkus surinko 30 080 prašų, parlamentaras, partijos „Nemuno aušra“ lyderis Remigijus Žemaitaitis – 24 972, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ keliamas buvęs krašto apsaugos viceministras Giedrimas Jeglinskas – 22 890 parašų.

Laisvės partijos į prezidentus siūlomas Vytauto Didžiojo universiteto Teisės fakulteto dekanas Dainius Žalimas sulaukė 22 156 rinkimų teisę turinčių asmenų palaikymo, už parlamentarą, Darbo partijos pirmininką Andrių Mazuronį pasirašė 20 225 rinkėjai.

VRK skelbia fiksavusi, kad nedidelė dalis rinkėjų, pasirašiusių už kandidatus internetiniame „Rinkėjo puslapyje“, nors ir turėjo teisę balsuoti savivaldos rinkimuose, negalėjo rinkti prezidento, tad jų parašai neįskaityti.

Komisija taip pat praėjusią savaitę kreipėsi į Lietuvos teismo ekspertizės centrą, kad ji patikrintų A. Mazuronio ir R. Žemaitaičio lapus kilus abejonėms dėl kai kurių parašų.

Pasak VRK, ekspertizė parodė, kad ne rinkėjai duomenis parašų rinkimų lapuose užpildė patys, kai kuriais atvejais būta dviejų ar daugiau to paties asmens įrašų, taip pat ir tokių, kai vieno rinkėjo užpildytų duomenų fragmentai buvo surašyti skirtingu raštu.

Iš viso rinkėjų parašus rinko 11 kandidatų. Gintautas Kniukšta, Arūnas Rimkus ir buvęs kariuomenės vadas nustatyto 20 tūkstančių parašų skaičiaus nesurinko ir toliau tęsti dalyvavimo rinkimuose nebegalėjo.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos į prezidentus keltas Aurelijus Veryga parašus surinko, tačiau pateikė prašymą atšaukti pareiškinius dokumentus ir iš tolimesnio dalyvavimo rinkimuose taip pat pasitraukė.   

Praėjusią savaitę VRK kandidatais jau registravo G. Nausėdą, I. Šimonytę ir D. Žalimą, likusius kandidatus planuojama registruoti antradienį.

Prezidento rinkimai vyks gegužės 12 dieną.

BNS nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode